Zelené recepty do zero waste kuchyně

 

Zpět na seznam kategorií

 

Vegetariánské grilování: 7 tipů, jak si pochutnat bez masa

Grilovačka s přáteli nebo rodinou k létu prostě patří. Jenže maso, především to hovězí, které bývá hlavní hvězdou grilovacího menu, má obrovskou uhlíkovou stopu. Co takhle letos vyzkoušet vegetariánské grilování? Možná vás překvapí, jak různorodé a chutné může být! 

Proč vyměnit maso za rostliny?

Než se pustíme na samotné vegetariánské recepty na gril, pojďme se podívat na důvody, proč do toho vlastně jít.

  • Produkce hovězího masa vytváří velké množství skleníkových plynů. Na 150 g masa se do ovzduší vypustí průměrně 15 kg skleníkových plynů. To je 150x více než se vyprodukuje na stejné množství fazolí! Luštěninový burger místo hovězího je tak pro životní prostředí mnohem lepší volbou. Více se o tomto tématu dozvíte v našem článku o potravinách a skleníkových plynech
  • Zdraví je další důvod, proč zvážit grilování bez masa. Hovězí, klobásky a další masové pochoutky na gril mají obecně vysoký obsah nasycených tuků a jejich konzumace je spojena s vysokým cholesterolem. 
  • Vyzkoušíte něco nového! Maso a klobásky jsou stará známá klasika, proto můžete být originální a překvapit své hosty něčím neobvyklým.

vegetarianske-grilovani-vegan-burger

Inspirace na veganské a vegetariánské grilování

Grilování pro vegetariány a vegany naštěstí není vůbec složité, naopak. Co tedy nakoupit a připravit na grilování bez masa? Tady je pár nápadů!

1. Zelenina 

Asi nic překvapivého, ale věřte, že i na grilované zelenině si pochutnáte. Zvlášť pokud si ji hezky křupavou namočíte do domácího dipu. S jakou zeleninou rozhodně nešlápnete vedle?

  • Cuketa
  • Lilek
  • Paprika
  • Klasy kukuřice 
  • Brambory (potřebují však před grilováním povařit)

2. Vegetariánské alternativy masa

Můžete je připravit úplně stejně jako maso, tedy namarinovat a šoupnout na gril. Nabídka těchto produktů v supermarketech je dnes docela široká, a tak si můžete vybírat a experimentovat s různými typy "masa", jako je:

  • Tofu
  • Tempeh
  • Seitan
  • Sójové maso (plátky, nudličky) 
  • Hotový vegan burger nebo klobásky

TIP: Na gril jsou super špízy s tofu a zeleninou! Jen nezapomeňte tofu předem namarinovat, případně koupit již ochucené nebo uzené (samotné bílé tofu je totiž bez chuti).

vegetarianske-grilovani-spizy

3. Sýry

Pro vegetariánské grilování jsou skvělou volbou, která potěší i zaryté milovníky masa. Na gril je oblíbený především sýr halloumi a hermelín. A pro vegany existují i rostlinné sýry na gril, třeba od značky Violife.

4. Domácí burger z luštěnin 

Pokud vám nevadí v kuchyni strávit víc času a neradi kupujete polotovary, burgerovou placku si můžete připravit sami z luštěnin - fazolí, cizrny, čočky… Máme pro vás 5 receptů na veggie burgery, které zvládne připravit každý!

5. Portobello žampiony  

Můžete jimi nahradit steak i burger. Houbu stačí očistit, potřít olejem, osolit, opepřit a můžete ji poslat na gril. Tam jí postačí pár minut z každé strany.

6. Marináda

Dobrá marináda je klíčem k úspěchu nejen vegetariánského grilování. Základní recept je jednoduchý: smíchejte olej s vašimi oblíbenými bylinkami a kořením. Pro výraznější chuť přidejte také sójovou omáčku, česnek nebo šťávu z citronu.

7. Dipy 

Co by to bylo za grilovačku bez dipů! Klasika kečup a hořčice asi nikdy nezklamou. Další stálice grilovaček, majonéza a tatarka, se pak dají sehnat i vegan verzi bez vajec nebo si je můžete snadno a levně připravit doma. A pokud chcete něco lehčího a zdravějšího, připravte si třeba domácí jogurtový dip s česnekem a bylinkami nebo hummus - ten se skvěle hodí ke grilované zelenině!

vegetarianske-grilovani-zelenina

Jak být ještě víc eko?

Kromě volby jídla je i několik dalších věcí, na které se můžete zaměřit, aby vaše letní grilování bylo k přírodě ještě šetrnější. 

  • Nepoužívejte jednorázové nádobí - talířky, příbory, kelímky, brčka...
  • Zbytky nevyhazujte - zabalte je hostům s sebou do znovupoužitelné krabičky nebo si je nechte na druhý den.
  • Vyhněte se alobalu - při vysoké teplotě se z něj uvolňují zdraví škodlivé látky. A samotná výroba hliníku zatěžuje životní prostředí.
  • Ekologické čištění grilu - návod jak na to najdete tady.

Tak dobrou chuť a ať se vám grilovačka vydaří! :-)

 

________________________________________________________________________________

Autor: Markéta Žůrková

Jakožto milovnice přírody a zvířat se snažím chovat k naší planetě co nejohleduplněji – jíst rostlinnou stravu, omezovat plastový odpad a upřednostňovat nákup oblečení z druhé ruky před fast fashion řetězci. A protože ráda píšu, moc mě těší, že můžu prostřednictvím článků tady na blogu Zero Waste Life sdílet zajímavé informace ze světa zero waste a udržitelnosti. 

Eko grilovačka: veggie burger na pět způsobů

Léto, sezóna zahradního grilování. Možná grilujete zásadně vegetariánsky a mnohé rostlinné alternativy grilovaných pochoutek už máte v malíku. Anebo jste třeba zvyklí na výhradně masové grilovačky se steaky a burgery. Pokud jste ale v posledních letech četli novinky z výzkumu o dopadu nadměrné produkce masa na životní prostředí (pokud ne, shrnuli jsme ho pro Vás v článku o živočišných produktech a skleníkových plynech), budete svou konzumaci masa, především toho červeného, pravděpodobně chtít omezit. Vždyť hovězí maso produkuje 150x více skleníkových plynů než luštěniny, které ho, třeba v burgerech, jednoduše nahradí! Takže ať jste dlouholetí vegetariáni/vegani, na rostlinou stravu se snažíte přejít, a nebo jen obohatit Váš grilovací repertoár o ekologičtější varianty, z tohoto článku si určitě něco odnesete a každý veggie burger na našem seznamu oceníte.

Máme pro vás ne jeden, ne dva, ale rovnou pět receptů se zvyšující se úrovní obtížnosti a času potřebného na přípravu Vašeho veggie burgeru. S přístupem do bezobalového obchodu všechny varianty uvaříte jednoduše bezodpadově. Pokud ale ve svém okolí ještě žádný nemáte, minimálně tři z těchto receptů připravíte bez odpadu i při nákupu v supermarketu! Tak co, jste připraveni snížit svou uhlíkovou stopu a vychutnat si vynikající veggie burger? Jdeme na to!

Úroveň 1: Jednoduché portobello

portabella-burger-_MG_4573-1024x683

Ingredience:

  • 1 houba portobello
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř

Přesně tak, tohle je ten nejjednodušší burger, který kdy připravíte. Houbu portobello důkladně očistěte, potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Pak ji položte na rozpálený gril a grilujte cca 3-4 minuty na každé straně, nebo do změknutí.

A jak portobello burger podávat? Buď můžete vyzkoušet americkou klasiku: kečup, hořčici, list salátu a plátek rajčete v bílé burgerové housce, nebo, trochu experimentálněji, s grilovanou paprikou, pestem a rukolou.

Úroveň 2: Veggie burger s grilovanou zeleninou

Roasted-Veggie-Sandwich-680

Ingredience:

  • 2 plátky cukety
  • 2 plátky lilku
  • 1/červené papriky
  • Plátek červené cibule
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř
  • Tymián (případně další bylinky dle chuti)

Cuketa, lilek, paprika, cibule… to jsou ingredience, které dnes najdete na každé grilovačce, a my je dáme dohromady do burgeru. Cuketu, lilek a papriku předem naložte v oleji, soli pepři a tymiánu cca na hodinu. Poté je vyskládejte na gril společně s cibulí potřenou olejem a posypanou solí a grilujte do změknutí.

Zeleninu naskládejte do burgerové housky, servírováním s listem salátu a majonézou neuděláte chybu!

Úroveň 3: Dvojité portobello plněné sýrem

Ingredience:

  • 2 houby portobello
  • 30g sýra (pokud se Vám podaří sehnat, doporučujeme vyzkoušet i jeho rostlinné alternativy!)
  • Olivový olej
  • Směs bylinek (tymián, oregano, bazalka…)
  • Sůl, pepř

Portobello houby důkladně očistíme, potřeme olejem, osolíme a opepříme. Na grilu pečeme 3 minuty blánami dolů, a poté otočíme a obě naplníme strouhaným sýrem a posypeme bylinkami. Až houby změknou a sýr se rozteče, můžeme servírovat.

Obě půlky přiklopíme sýrem na sebe a podáváme v burgerové housce se salátem, pestem a rajčaty, či jinou oblohou.

Úroveň 4: Veggie burger z černých (ale i jiných) fazolí

blackbeanburgers7

Ingredience na 4 porce:

  • 250g černých fazolí (cca 140g v suchém stavu)
  • ¼ středně velké červené cibule
  • 3 stroužky česneku, nastrouhaného
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 80g strouhanky
  • 90g mouky
  • Sůl, pepř a chilli dle chuti

Buger z červených fazolí: můj osobní veggie burger favorit. Fazole rozmačkejte vidličkou či zpracujte v mixéru na pastu. Přidejte na drobnou nakrájenou cibuli, česnek, strouhanku, mouku koření a kukuřičný škrob předem smíchaný se lžicí vody. Výslednou směs nechte pro nejlepší výsledky alespoň hodinu odpočinout v lednici. Vytvarujte burgery a grilujte po 5-10 minut na každé straně.

Podávejte, jako by jste servírovali klasický hamburger: s kečupem, majonézou nebo hořčicí, salátem a rajčetem v burgerové housce. Jednoduše z nich můžete udělat i cheeseburgery!

Úroveň 5: Veggie burger z quinoy a červené čočky

Quinoa-White-Bean-Burger

Ingredience na 4 burgery:

  • 100g quinoy
  • 100g červené čočky
  • 1 lžička kari
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 75g mouky
  • 1 vejce NEBO 2 lžičky najemno namletého lněného semínka
  • Sůl a pepř

Quinou, čočku, kari a kmín zalijeme 400ml vody a vaříme do změknutí cca 15 minut, nebo dokud se voda nevypaří. Směs necháme po několik minut vychladnout. Pokud používáme lněné semínko, smícháme ho se 2 lžícemi vody, necháme 5 minut odstát a přidáme do směsi. Pokud používáme vejce, přidáme do směsi jej. Osolíme, opepříme a po částech vmícháme mouku (je možné, že jí budete potřebovat trochu míň, nebo trochu víc). Vytvarujeme burgery a grilujeme či pečeme.

Tento burger chutná skvěle v bulce s pestem, rajčetem a salátem, ale nebojte se zaexperimentovat i s jinými přílohami.

Tak který z těchto pěti receptů na vaší grilovačce vyzkoušíte? Dejte nám vědět v komentářích a sdílejte s námi Vaše oblíbené recepty!


 

Autor: Lucie Štěpánková