Recept na čokoládové pralinky a kuličky

V tomto článku se s vámi podělím o dva čokoládové recepty na zdravé mlsání. Podle prvního z nich si vyrobíte raw čokoládové kuličky, kterém vám během několika minut doplní dávku energie, a podle druhého raw čokoládové pralinky, které jsou zdravou a chuťově skvělou alternativou čokolády.

Jednou ze surovin obou receptů je nepražené kakao, které se vyrábí z nepražených kakaových bobů a na rozdíl od běžně používaného praženého kakaa obsahuje obrovské množství antioxidantů, vitamínů i minerálů, jako je např. hořčík, vápník, síra nebo železo. Kromě toho působí jako antidepresivum s lehkými afrodiziakálními účinky.

A teď k receptům:

ČOKOLÁDOVÉ RAW KULIČKY

Suroviny:
• Sušené datle - 100 g
• Strouhaný kokos (lze nahradit slunečnicovými semínky, arašídy nebo mandlemi) - 50 g
• Nepražené kakao - množství podle chuti (přibližně 25 g)
• Kokosový olej (nemusí být)

Postup:
Datle rozmixujeme ve stolním mixéru nebo ve food procesoru na kaši, přidáme strouhaný kokos (případně oříšky nebo semínka), nepražené kakao a společně vše rozmixujeme na lepivé těsto, z kterého vytvarujeme kuličky. Pokud se směs málo lepí, přidáme trochu kokosového oleje.

raw čokoládové kuličky

ČOKOLÁDOVÉ PRALINKY

Suroviny:
• Kakaové máslo – 40 g
• Nepražené kakao – množství dle chuti (přibližně 80 g)
• Kešu ořechy – 80 g (lze nahradit slunečnicovými semínky)
• Med, javorový nebo agáve sirup – množství dle chuti (přibližně 75 g)

Postup:
Kešu ořechy rozmixujeme na máslo. Kakaové máslo nastrouháme a roztopíme ve vodní lázni. Je třeba dávat pozor na to, aby máslo zůstalo vlažné a příliš se nezahřálo, protože výsledná hmota by se mohla zdrcnout.
Jakmile je máslo rozpuštěné, přidáme ho společně s kakaovým práškem i částí sirupu ke kešu máslu a vše promixujeme dohromady. Pokud máme výkonnější mixér, s roztápěním másla se nemusíme zdržovat a můžeme ho přidat do mixéru jen nastrouhané. Čokoládové těsto podle chuti dosladíme a případně i dochutíme kakaem. Ještě tekutou směsí naplníme formičky a dáme do lednice vychladit.

čokoládové pralinky

 



Autor: Martina Čampulová