Najezte se jarní louky – máme pro vás 5 svěžích receptů

Příroda na jaře doslova bují a září zelení. Proč tedy její dary nevyužít i v kuchyni? Na jarních bylinkách si můžete pochutnat jen tak, na namazaném chlebu, připravit si z nich čaj, usušit je na později nebo je také zapojit do přípravy oběda. Jak? Stačí si přečíst nás článek s dávkou svěžích receptů.

Pro vaření použijte bylinky, které najdete na vlastní zahradě, na louce, případně na místě, které nebylo chemicky ošetřeno a znečištěno například výfukovými zplodinami. Zkrátka takové, co jsou krásné a svěží jako samo jaro.

Svěží pampeliškový salát s grapefruitem

Co budete potřebovat

  • 2 hrnky pampeliškových listů
  • 2 jarní cibulky
  • 2 vejce
  • 1 grep
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje

Příprava

  • Smíchejte v misce olivový olej s citronovou šťávou.
  • Nakrájejte cibulku na jemná kolečka a promíchejte v míse s omytými pampeliškovými listy.
  • Přelijte je dresinkem z olivového oleje a citronové šťávy.
  • Přidejte na plátky nakrájená vajíčka uvařená natvrdo.
  • Dozdobte oloupanými měsíčky grepu. Případně je nakrájejte na menší kousky.

Smoothie s pampeliškovými květy

Co budete potřebovat

  • 6 pampeliškových květů
  • 2 banány
  • 1 kiwi
  • 1 limetku
  • pár lístků máty

Příprava

Všechny ingredience zpracujte v mixéru nebo v blenderu a pak už si jen pochutnejte na pořádně svěží vitamínové bombě.

Jarní recepty z pampelišek
Zdroj: Canva gallery

Kopřivové bramboráčky

Co budete potřebovat

  • 600 g vařených brambor
  • 4 lžíce spařených a nasekaných kopřiv
  • 1 větší vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhanky
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Příprava

  • Hoďte listy kopřiv na pár vteřin do vroucí vody, poté je ihned zchlaďte, vyždímejte a nasekejte najemno.
  • Rozšťouchejte oloupané vařené brambory, přidejte podle chuti sůl a pepř, dále vajíčko, česnek a kopřivy. Vše pořádně promíchejte a přidejte na spojení strouhanku.
  • Potřete si dlaně olejem a ze směsi vytvořte placičky, které osmažíte na rozpáleném oleji dozlatova. 
  • Jako přílohu k placičkám můžete podávat lehký jarní salát.
Jarní recepty z kopřiv
Zdroj: Canva gallery

Sedmikrásková polévka

Co budete potřebovat

  • 2 hrnky mladých sedmikráskových květů a lístků
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • 1 cibuli
  • 100 g strouhaného celeru
  • 1 ks zeleninového bujónu
  • sůl a pepř na dochucení

Příprava

  • Osmahněte na oleji ovesné vločky a najemno nakrájenou cibuli.
  • Zalijte 1 litrem vody, přidejte strouhaný celer a vše vařte po dobu 10 minut.
  • Přidejte zeleninový bujón, sůl, pepř a vařte dalších 10 minut.
  • Přidejte omyté a nasekané lístky a květy sedmikrásek. Nechejte přejít varem a můžete servírovat.
Jarní recepty ze sedmikrásek
Zdroj: Canva gallery

Polévka z jarních bylinek

Co budete potřebovat

  • listy lesního jahodníku
  • kopřivy
  • popenec
  • pampeliškové listy
  • sedmikrásky (květy i lístky)
  • petrklíč
  • máslo
  • mouku
  • 1 l vody
  • sůl a pepř

Příprava

  • Připravte si v hrnci jíšku z másla a mouky, kterou zalijete jedním litrem vroucí vody a krátce povaříte.
  • Přidejte část bylinek a vařte asi 10 minut.
  • Polévku podle chuti osolte a opepřete a vše rozmixujte.
  • Zbylé bylinky nakrájejte nadrobno a přimíchejte do polévky, kterou při servírování můžete dozdobit například sedmikráskovými květy.

Přejeme dobrou chuť!

P. S. A až budete v kuchyni uklízet po svém vaření, pamatujte, že to jde i s šikovnými zero waste pomocníky. Například s kartáčem na hrnce, houbičkou na nádobí z juty a spoustou dalších! Stačí se podívat do naší kategorie "Do kuchyně" a vybrat si z nabídky. ;-)


 

Autor: Bára Kocmánková