Vdechněte starým věcem nový život výšivkou

Máte doma starou košili, kterou nenosíte? Ozdobte ji výšivkou a vytvořte si tak nový originální kousek. Upcyklovat tímhle způsobem ale nemusíte jen staré oblečení. Stejně tak bude výšivka krásně vypadat i na teniskách, batozích, taškách nebo povlacích na polštáře. Uvidíte, že všem těmto kouskům dodáte nový šmrnc a prodloužíte tak jejich životnost. Zkrátka přesně v duchu slow fashion

Co budete pro vyšívání potřebovat 

Materiál na vyšívání – nenošený kus oblečení (košile, halenka, džínová bunda atd.), kousek ulovený v second handu, na swapu nebo, pokud s vyšíváním začínáte, cvičný kus látky, na kterém si budete zkoušet jednotlivé stehy a vyšívací vzory.

  • Jehly pro ruční vyšívání
  • Vyšívací kruh
  • Nůžky
  • Bavlnky (různé barvy i druhy)
  • Kopírovací papír nebo rozpustná fólie

Při vyšívání je určitě potřeba i notná dávka trpělivosti. A nezapomínejte při něm také na pauzy, kdy dáte odpočinout rukám i očím. Raději nespěchejte, výšivkou si vyhrajte a užijte si každý steh!

TIP

Hledáte radu pro to, jak dobře nakoupit v second-handu? Přečtěte si náš článek Proč nakupovat v sekáči + 5 tipů, jak na to.

Vyšívací kruh s výšivkou saténový steh růže
Zdroj: Canva gallery

Výběr materiálu

Pro vyšívání jsou vhodné především pevné látky. Elastický nebo jemný a slabý materiál se totiž může při práci jehlou poškodit a různě se krabatit. Ideální jsou tedy bavlněné košile, trička, lněné oděvy nebo džínovina. U té je pak třeba pracovat s pomocníky, kteří takto tvrdou látku zvládnou. Případně můžete výšivku vytvořit na bavlněnou látku a svůj výtvor na džínovinu potom našít (například při aplikaci na zadní díl bundy). 

Motiv pro výšivku

Oblíbené jsou v dnešní době hlavně jednoduché liniové, geometrické nebo květinové motivy, případně i nápisy nebo citáty. Na internetu určitě najdete dost a dost inspirace. Pro přenesení motivu na látku dobře poslouží kopírovací papír. Motiv na něj vytisknete a potom tmavší stranou překreslíte. Případně zkuste i fólii, na kterou se motiv přímo překreslí, fólie se přišpendlí na látku a vyšíváte přes ni. Při vyprání se pak fólie jednoduše rozpustí ve vodě.

Pomůcky pro vyšívání
Zdroj: Canva gallery

Typy vyšívacích stehů

Než se pustíte do samotného vyšívání, napněte pořádně látku ve vyšívacím kruhu – to je jasný základ. Pro vyšívání máte na výběr z několik různých a různě náročných stehů. Pro začátečníky je vhodný například základní steh, steh zadní, steh přední, křížkový nebo řetízkový. Zdobit je můžete například uzlíky nebo korálky. Moc hezky vypadá i steh saténový, který už ovšem patří k těm náročnějším. Obecně také platí, že pokud nechceme dávat vyniknout jednotlivým stehům, je dobré volit tmavší barvy. Světlejší bavlnky je naopak zdůrazní. 

Výšivky a nažehlovací fólie

Na internetu jsou také k nalezení i nažehlovací fólie s obrázky, které výšivkou pouze dozdobíte. Takové dílko zabere míň času, takže je vhodné pro netrpělivce nebo zmiňované začátečníky. 

Kruh s výšivkou s motivem ženy
Zdroj: Canva gallery

Péče o výšivku

Pokud vyšíváte na pevný materiál, můžete látku prát bez obav tak, jak jste zvyklí. Jen při žehlení přes výšivku zbytečně nepřejíždějte ze strany na stranu žehličkou, ale spíš ji napařte. Jestli jste vyšívali na jemnější, starší nebo celkově choulostivější látku, zvolte šetrnější prací program nebo rovnou ruční praní. 

Proč vyšívat

Vyšíváním vylepšíte svůj šatník, a navíc si u něj skvěle odpočinete. Ruční práce se obecně doporučují pro uchování dobrých motorických schopností, případně jako nástroj pro jejich rozvoj u dětí, i jako jistá forma „meditace“. A uznejte – není skvělé vidět výsledek své práce a mít z ní zaslouženou radost? Najděte si tedy na vyšívání chvilku každý den a přibalte svou vyšívací sadu i do vlaku nebo na výlet.


 

Autor: Bára Kocmánková