Zelené recepty do zero waste kuchyně

 

Zpět na seznam kategorií

 

Vegetariánské grilování: 7 tipů, jak si pochutnat bez masa

Grilovačka s přáteli nebo rodinou k létu prostě patří. Jenže maso, především to hovězí, které bývá hlavní hvězdou grilovacího menu, má obrovskou uhlíkovou stopu. Co takhle letos vyzkoušet vegetariánské grilování? Možná vás překvapí, jak různorodé a chutné může být! 

Proč vyměnit maso za rostliny?

Než se pustíme na samotné vegetariánské recepty na gril, pojďme se podívat na důvody, proč do toho vlastně jít.

  • Produkce hovězího masa vytváří velké množství skleníkových plynů. Na 150 g masa se do ovzduší vypustí průměrně 15 kg skleníkových plynů. To je 150x více než se vyprodukuje na stejné množství fazolí! Luštěninový burger místo hovězího je tak pro životní prostředí mnohem lepší volbou. Více se o tomto tématu dozvíte v našem článku o potravinách a skleníkových plynech
  • Zdraví je další důvod, proč zvážit grilování bez masa. Hovězí, klobásky a další masové pochoutky na gril mají obecně vysoký obsah nasycených tuků a jejich konzumace je spojena s vysokým cholesterolem. 
  • Vyzkoušíte něco nového! Maso a klobásky jsou stará známá klasika, proto můžete být originální a překvapit své hosty něčím neobvyklým.

vegetarianske-grilovani-vegan-burger

Inspirace na veganské a vegetariánské grilování

Grilování pro vegetariány a vegany naštěstí není vůbec složité, naopak. Co tedy nakoupit a připravit na grilování bez masa? Tady je pár nápadů!

1. Zelenina 

Asi nic překvapivého, ale věřte, že i na grilované zelenině si pochutnáte. Zvlášť pokud si ji hezky křupavou namočíte do domácího dipu. S jakou zeleninou rozhodně nešlápnete vedle?

  • Cuketa
  • Lilek
  • Paprika
  • Klasy kukuřice 
  • Brambory (potřebují však před grilováním povařit)

2. Vegetariánské alternativy masa

Můžete je připravit úplně stejně jako maso, tedy namarinovat a šoupnout na gril. Nabídka těchto produktů v supermarketech je dnes docela široká, a tak si můžete vybírat a experimentovat s různými typy "masa", jako je:

  • Tofu
  • Tempeh
  • Seitan
  • Sójové maso (plátky, nudličky) 
  • Hotový vegan burger nebo klobásky

TIP: Na gril jsou super špízy s tofu a zeleninou! Jen nezapomeňte tofu předem namarinovat, případně koupit již ochucené nebo uzené (samotné bílé tofu je totiž bez chuti).

vegetarianske-grilovani-spizy

3. Sýry

Pro vegetariánské grilování jsou skvělou volbou, která potěší i zaryté milovníky masa. Na gril je oblíbený především sýr halloumi a hermelín. A pro vegany existují i rostlinné sýry na gril, třeba od značky Violife.

4. Domácí burger z luštěnin 

Pokud vám nevadí v kuchyni strávit víc času a neradi kupujete polotovary, burgerovou placku si můžete připravit sami z luštěnin - fazolí, cizrny, čočky… Máme pro vás 5 receptů na veggie burgery, které zvládne připravit každý!

5. Portobello žampiony  

Můžete jimi nahradit steak i burger. Houbu stačí očistit, potřít olejem, osolit, opepřit a můžete ji poslat na gril. Tam jí postačí pár minut z každé strany.

6. Marináda

Dobrá marináda je klíčem k úspěchu nejen vegetariánského grilování. Základní recept je jednoduchý: smíchejte olej s vašimi oblíbenými bylinkami a kořením. Pro výraznější chuť přidejte také sójovou omáčku, česnek nebo šťávu z citronu.

7. Dipy 

Co by to bylo za grilovačku bez dipů! Klasika kečup a hořčice asi nikdy nezklamou. Další stálice grilovaček, majonéza a tatarka, se pak dají sehnat i vegan verzi bez vajec nebo si je můžete snadno a levně připravit doma. A pokud chcete něco lehčího a zdravějšího, připravte si třeba domácí jogurtový dip s česnekem a bylinkami nebo hummus - ten se skvěle hodí ke grilované zelenině!

vegetarianske-grilovani-zelenina

Jak být ještě víc eko?

Kromě volby jídla je i několik dalších věcí, na které se můžete zaměřit, aby vaše letní grilování bylo k přírodě ještě šetrnější. 

  • Nepoužívejte jednorázové nádobí - talířky, příbory, kelímky, brčka...
  • Zbytky nevyhazujte - zabalte je hostům s sebou do znovupoužitelné krabičky nebo si je nechte na druhý den.
  • Vyhněte se alobalu - při vysoké teplotě se z něj uvolňují zdraví škodlivé látky. A samotná výroba hliníku zatěžuje životní prostředí.
  • Ekologické čištění grilu - návod jak na to najdete tady.

Tak dobrou chuť a ať se vám grilovačka vydaří! :-)

 

________________________________________________________________________________

Autor: Markéta Žůrková

Jakožto milovnice přírody a zvířat se snažím chovat k naší planetě co nejohleduplněji – jíst rostlinnou stravu, omezovat plastový odpad a upřednostňovat nákup oblečení z druhé ruky před fast fashion řetězci. A protože ráda píšu, moc mě těší, že můžu prostřednictvím článků tady na blogu Zero Waste Life sdílet zajímavé informace ze světa zero waste a udržitelnosti. 

Recept na čokoládové pralinky a kuličky

V tomto článku se s vámi podělím o dva čokoládové recepty na zdravé mlsání. Podle prvního z nich si vyrobíte raw čokoládové kuličky, kterém vám během několika minut doplní dávku energie, a podle druhého raw čokoládové pralinky, které jsou zdravou a chuťově skvělou alternativou čokolády.

Jednou ze surovin obou receptů je nepražené kakao, které se vyrábí z nepražených kakaových bobů a na rozdíl od běžně používaného praženého kakaa obsahuje obrovské množství antioxidantů, vitamínů i minerálů, jako je např. hořčík, vápník, síra nebo železo. Kromě toho působí jako antidepresivum s lehkými afrodiziakálními účinky.

A teď k receptům:

ČOKOLÁDOVÉ RAW KULIČKY

Suroviny:
• Sušené datle - 100 g
• Strouhaný kokos (lze nahradit slunečnicovými semínky, arašídy nebo mandlemi) - 50 g
• Nepražené kakao - množství podle chuti (přibližně 25 g)
• Kokosový olej (nemusí být)

Postup:
Datle rozmixujeme ve stolním mixéru nebo ve food procesoru na kaši, přidáme strouhaný kokos (případně oříšky nebo semínka), nepražené kakao a společně vše rozmixujeme na lepivé těsto, z kterého vytvarujeme kuličky. Pokud se směs málo lepí, přidáme trochu kokosového oleje.

raw čokoládové kuličky

ČOKOLÁDOVÉ PRALINKY

Suroviny:
• Kakaové máslo – 40 g
• Nepražené kakao – množství dle chuti (přibližně 80 g)
• Kešu ořechy – 80 g (lze nahradit slunečnicovými semínky)
• Med, javorový nebo agáve sirup – množství dle chuti (přibližně 75 g)

Postup:
Kešu ořechy rozmixujeme na máslo. Kakaové máslo nastrouháme a roztopíme ve vodní lázni. Je třeba dávat pozor na to, aby máslo zůstalo vlažné a příliš se nezahřálo, protože výsledná hmota by se mohla zdrcnout.
Jakmile je máslo rozpuštěné, přidáme ho společně s kakaovým práškem i částí sirupu ke kešu máslu a vše promixujeme dohromady. Pokud máme výkonnější mixér, s roztápěním másla se nemusíme zdržovat a můžeme ho přidat do mixéru jen nastrouhané. Čokoládové těsto podle chuti dosladíme a případně i dochutíme kakaem. Ještě tekutou směsí naplníme formičky a dáme do lednice vychladit.

čokoládové pralinky

 



Autor: Martina Čampulová

Najezte se jarní louky – máme pro vás 5 svěžích receptů

Příroda na jaře doslova bují a září zelení. Proč tedy její dary nevyužít i v kuchyni? Na jarních bylinkách si můžete pochutnat jen tak, na namazaném chlebu, připravit si z nich čaj, usušit je na později nebo je také zapojit do přípravy oběda. Jak? Stačí si přečíst nás článek s dávkou svěžích receptů.

Pro vaření použijte bylinky, které najdete na vlastní zahradě, na louce, případně na místě, které nebylo chemicky ošetřeno a znečištěno například výfukovými zplodinami. Zkrátka takové, co jsou krásné a svěží jako samo jaro.

Svěží pampeliškový salát s grapefruitem

Co budete potřebovat

  • 2 hrnky pampeliškových listů
  • 2 jarní cibulky
  • 2 vejce
  • 1 grep
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje

Příprava

  • Smíchejte v misce olivový olej s citronovou šťávou.
  • Nakrájejte cibulku na jemná kolečka a promíchejte v míse s omytými pampeliškovými listy.
  • Přelijte je dresinkem z olivového oleje a citronové šťávy.
  • Přidejte na plátky nakrájená vajíčka uvařená natvrdo.
  • Dozdobte oloupanými měsíčky grepu. Případně je nakrájejte na menší kousky.

Smoothie s pampeliškovými květy

Co budete potřebovat

  • 6 pampeliškových květů
  • 2 banány
  • 1 kiwi
  • 1 limetku
  • pár lístků máty

Příprava

Všechny ingredience zpracujte v mixéru nebo v blenderu a pak už si jen pochutnejte na pořádně svěží vitamínové bombě.

Jarní recepty z pampelišek
Zdroj: Canva gallery

Kopřivové bramboráčky

Co budete potřebovat

  • 600 g vařených brambor
  • 4 lžíce spařených a nasekaných kopřiv
  • 1 větší vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhanky
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Příprava

  • Hoďte listy kopřiv na pár vteřin do vroucí vody, poté je ihned zchlaďte, vyždímejte a nasekejte najemno.
  • Rozšťouchejte oloupané vařené brambory, přidejte podle chuti sůl a pepř, dále vajíčko, česnek a kopřivy. Vše pořádně promíchejte a přidejte na spojení strouhanku.
  • Potřete si dlaně olejem a ze směsi vytvořte placičky, které osmažíte na rozpáleném oleji dozlatova. 
  • Jako přílohu k placičkám můžete podávat lehký jarní salát.
Jarní recepty z kopřiv
Zdroj: Canva gallery

Sedmikrásková polévka

Co budete potřebovat

  • 2 hrnky mladých sedmikráskových květů a lístků
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • 1 cibuli
  • 100 g strouhaného celeru
  • 1 ks zeleninového bujónu
  • sůl a pepř na dochucení

Příprava

  • Osmahněte na oleji ovesné vločky a najemno nakrájenou cibuli.
  • Zalijte 1 litrem vody, přidejte strouhaný celer a vše vařte po dobu 10 minut.
  • Přidejte zeleninový bujón, sůl, pepř a vařte dalších 10 minut.
  • Přidejte omyté a nasekané lístky a květy sedmikrásek. Nechejte přejít varem a můžete servírovat.
Jarní recepty ze sedmikrásek
Zdroj: Canva gallery

Polévka z jarních bylinek

Co budete potřebovat

  • listy lesního jahodníku
  • kopřivy
  • popenec
  • pampeliškové listy
  • sedmikrásky (květy i lístky)
  • petrklíč
  • máslo
  • mouku
  • 1 l vody
  • sůl a pepř

Příprava

  • Připravte si v hrnci jíšku z másla a mouky, kterou zalijete jedním litrem vroucí vody a krátce povaříte.
  • Přidejte část bylinek a vařte asi 10 minut.
  • Polévku podle chuti osolte a opepřete a vše rozmixujte.
  • Zbylé bylinky nakrájejte nadrobno a přimíchejte do polévky, kterou při servírování můžete dozdobit například sedmikráskovými květy.

Přejeme dobrou chuť!

P. S. A až budete v kuchyni uklízet po svém vaření, pamatujte, že to jde i s šikovnými zero waste pomocníky. Například s kartáčem na hrnce, houbičkou na nádobí z juty a spoustou dalších! Stačí se podívat do naší kategorie "Do kuchyně" a vybrat si z nabídky. ;-)


 

Autor: Bára Kocmánková

Recepty do karantény: 5 jednoduchých low-waste veganských receptů

Už je to skoro měsíc, co všichni trávíme většinu času zavřeni doma. Nabízí se možnost experimentace v kuchyni, ale mnoho z nás je omezeno množstvím ingrediencí, jelikož spoléháme na trvanlivé potraviny. Jste na tom stejně, jako já? Připravila jsem pro Vás pět svých nejoblíbenějších receptů, které teď během izolace vařím. Všechny tyto "recepty do karantény" jsou veganské a zvládnete je připravit bez plastu, s minimem obalů, nebo úplně zero waste.

Tyto bezmasé, veganské recepty jsou lepší nejen pro vaše zdraví, ale i pro životní prostředí. V tomto článku jsem se navíc snažila obsáhnout recepty na celý den: snídani, dva svačinové recepty a dvě hlavní jídla. Pokud je vyzkoušíte, označte nás na fotkách vašich výtvorů na Instagramu, rádi je nasdílíme!

Snídaňová kaše

Do kaše přidávám mražené ovoce pro dávku vitamínů i v době, kdy čerstvé často doma nemám!

Ráno už si nedokážu představit bez teplé ovesné kaše – stala se takovým mým ranním rituálem. Teď během karantény jsem si především oblíbila tuto verzi, do které přidávám mražené ovoce: třešně, maliny, nebo borůvky. Pokud ale mražené ovoce doma nemáte, můžete ho jednoduše nahradit sušeným: rozinkami, švestkami, meruňkami nebo třeba brusinkami. Pokud používáte kyselejší ovoce, kaši můžete přisladit trochou třtinového nebo kokosového cukru.

Na jednu porci budete potřebovat:

  • Půl hrnku ovesných vloček
  • … rostlinného mléka (já používám domácí ovesné, v nouzi postačí i voda)
  • Hrst mraženého nebo sušeného ovoce
  • 1 lžíci kokosu
  • 1 lžíci chia semínek
  • 1 lžíci arašídového másla
A když doma čerstvé ovoce mám, kaši jím ještě doplním!

Do misky přidáme vločky, mléko, ovoce, chia semínka a kokos. Promícháme a na minutu vložíme do mikrovlnky, poté znovu promícháme a na další minutu vrátíme do mikrovlnky. Ze směsi by se měla vytvořit hustá, mírně lepkavá kaše. Navrch přidáme lžíci arašídového másla a můžeme ozdobit chia semínky, kokosem a sušeným ovocem.

Rychlé domácí housky

Housky skladujte v nerezové krabičce, aby neokoraly.

S domácím pečivem jsem vždy zápasila, kvůli dlouhému času kynutí a mé nezkušenosti v oboru pekařství. Když ale doma došel chleba a já nehodlala vystrčit orouškovaný nos z domu, měla jsem vůbec na výběr? Naštěstí jsem narazila na několik jednoduchých receptů na domácí housky a bulky, které jsem zkombinovala do této verze, která mi nejlépe vyhovuje a snad bude i vám. Tento recept udávám v hrnkách a lžičkách za použití 250ml hrnku a 5ml lžičky.

Na 6 housek připravíme:

  • 1 a půl hrnku hladké mouky (pokud chcete recept udělat zdravější, smíchejte půl napůl s celozrnnou)
  • Půl hrnku vlažné vody
  • 1 a půl lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • Půl lžičky soli
  • Mák či sezam na posypání

Nejprve musíme aktivovat sušené droždí. Nasypeme ho tedy, spolu s cukrem, do vlažné vody, promícháme a necháme 5 minut odstát. Mouku a sůl nasypeme do mísy a přimícháme tuto směs droždí, cukru a vody. Těsto prohněteme, dokud se nespojí a necháme ho 10-15 minut odležet (mezitím, co čekáte, si můžete přečíst třeba náš článek s tipy na to, jak jinak se můžete zabavit během izolace). Poté těsto rozdělíme na šest dílů, ze kterých budeme plést housky. Pokud neumíte plést cop a do pletených housek se vám nechce, můžete z těchto dílů udělat koule a upéct bulky. Já ale housky pletu, takže si každý díl vyválím do tenké nudle, rozdělím ho na tři díly a ty pak spletu a na koncích pevně přimáčknu k sobě. Výsledné housky potřeme sojovým mlékem a posypeme mákem či sezamem. Spletené je pak necháme 20 minut odležet a mezitím si předehřejeme troubu na 230 stupňů. Housky pečeme 10-12 minut – budou hotové rychle, tak dávejte pozor, aby se nepřipálily. Nejlepší jsou čerstvé s rostlinným máslem (jen je nejezte horké), ale pokud do dne všechny nezmizí, vydrží 3 dny v zavřené krabičce.

Britský čočkový ‘shepherd’s pie’

Připravte si zdravější variantu tohoto typického britského jídla!

Shepherd’s pie je tradiční britské jídlo, obvykle z mletého jehněčího masa přikrytého vrstvou sýrové bramborové kaše. Tato veganizovaná verze z čočky se během izolace pravidelně vyskytuje na mém jídelníčku, jelikož je relativně jednoduchý na přípravu, všechny ingredience jsou poměrně trvanlivé a jeden pekáč nakrmí šest hladových krků – nebo jeden hladový krk, šestkrát.

Na čočkovou náplň:

  • 2 červené cibule
  • 2 mrkve
  • 4-5 stroužků česneku
  • 300g čočky, v suchém stavu
  • 150g hrášku
  • 200ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky rozmarýnu
  • 2 lžičky tymiánu
  • Sůl

Na bramborovou kaši:

  • 1kg brambor
  • 200ml rostlinného mléka (já používám ovesné)
  • 1 lžíce rostlinného margarínu
  • Sůl
Jeden shepherds pie vystačí na šest porcí, v lednici vydrží 3-4 dny.

Čočku uvaříme do měkka, slejeme a propláchneme. Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme vařit. Mezitím, co se brambory vaří, připravíme náplň. Nadrobno nakrájené cibule osmahneme do měkka na olivovém oleji a přidáme na jemnou nastrouhaný česnek s nahrubo nastrouhanou mrkví. Přikryjeme pokličkou a necháme mrkev změknout. Přidáme hrášek, čočku, bylinky a protlak a směs promícháme. Kukuřičný škrob smícháme s vývarem či vodou a přilejeme do směsi. Mícháme, dokud omáčka nezhoustne, osolíme a odstavíme z plotny. Předehřejeme troubu na 220 stupňů a připravíme bramborovou kaši: brambory slijeme, přidáme mléko, sůl a margarín, rozmačkáme a vyšleháme. Pokud nevlastníte šlehač, nevěšte hlavu a brambory jen důkladně rozmačkejte. Do pekáčku či zapékací misky nejdříve přidáme všechnu náplň a poté ji přikryjeme vrstvou bramborové kaše. Tu uhladíme a vytvoříme na ní rýhy vidličkou, aby se vytvořila zlatavá krusta. Vložíme do trouby a pečeme 20 minut. Poté troubu na dalších 5-10 minut přepneme na gril a necháme povrch kaše zezlátnout. Shepherd’s pie necháme 5-10 minut vychladnout a můžeme servírovat.

Smetanové kešu těstoviny ‘carbonara’

Smetanová carbonara bez mléka? S kešu!

Věděli jste, že smetanové těstoviny se dají jednoduše připravit i ve veganské verzi, která je zdravější, lepší pro životní prostředí a vyrobená z trvanlivějších ingrediencí? Toto je jedno z mých nejoblíbenějších rostlinných jídel vůbec a určitě si ho také oblíbíte! Dle tohoto receptu ukuchtíte čtyři porce.

Budete potřebovat:

  • 500g těstovin (v suchém stavu)
  • 150g kešu ořechů
  • 400ml rostlinného mléka (já používám ovesné)
  • 1 červenou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být, ale dodá sýrovou chuť)
  • 100g hub (můžete použít i sušené, které předem namočíte)
  • 1 střední cuketa (tu opět můžete vynechat nebo nahradit třeba lilkem či paprikou)
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř

Než budeme vařit, musíme nejprve zalít kešu ořechy vroucí vodou a nechat je alespoň 30 minut odstát (platí ale, že čím déle, tím lépe). Mezitím, co budeme pokračovat s dalšími kroky si také uvaříme těstoviny. Červenou cibuli nakrájíme na širší proužky, cuketu a houby na menší kostičky. Nejprve osmahneme cibuli do měkka na olivovém oleji, poté přidáme cuketu, houby a nastrouhaný či lisovaný česnek. Restujeme cca 10 minut, dokud cuketa nezměkne a není dozlatova osmahnutá.

Kešu, mléko, lahůdkové droždí, uzenou papriku, sůl a pepř přidáme do mixéru a mixujeme, dokud se nevytvoří hustá omáčka. Tu pak přilejeme k směsi cibule, cukety a hub, přidáme uvařené těstoviny a servírujeme.

Domácí hummus

Já hummusu vždy připravím dvojitou dávku a polovinu zamrazím.

Hummus je skvélým zdrojem bílkovin, který jednoduše připravíte sami doma. Pokud připravujete větší množství, je možné ho zamrazit na později. Pokud máte raději ochucený hummus, můžete při mixování přidat třeba karamelizovanou cibulku, sušená rajčata, nebo uzenou papriku.

Na 6 porcí potřebujeme:

  • 250g vařené cizrny
  • Šťávu z jednoho citronu
  • 4 lžíce tahini pasty (pokud tahini doma nemáte, lze jej nahradit přidáním většího množství oleje, hummus ale pak bude mít méně zemitou chuť)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl dle chuti
  • Koření dle chuti (já přidávám půl lžičky římského kmínu a půl lžičky uzené papriky, ani jedno ale v hummusu být nemusí)
  • Voda dle potřeby, cca 4 lžíce

Smícháme citronovou šťávu, tahini a olej a cca minutu mixujeme v mixéru (to tuto směs krásně našlehá). Poté přidáme česnek, cizrnu a vodu dle potřeby a mixujeme, dokud se nevytvoří hustá pasta. Nakonec dochutíme solí a kořením a hummus je hotový.

 

Líbí se vám krabičky na jídlo Papey na fotkách? Najdete je pouze a jen na našem e-shopu!

 


 

Autor: Lucie Štěpánková

Eko grilovačka: veggie burger na pět způsobů

Léto, sezóna zahradního grilování. Možná grilujete zásadně vegetariánsky a mnohé rostlinné alternativy grilovaných pochoutek už máte v malíku. Anebo jste třeba zvyklí na výhradně masové grilovačky se steaky a burgery. Pokud jste ale v posledních letech četli novinky z výzkumu o dopadu nadměrné produkce masa na životní prostředí (pokud ne, shrnuli jsme ho pro Vás v článku o živočišných produktech a skleníkových plynech), budete svou konzumaci masa, především toho červeného, pravděpodobně chtít omezit. Vždyť hovězí maso produkuje 150x více skleníkových plynů než luštěniny, které ho, třeba v burgerech, jednoduše nahradí! Takže ať jste dlouholetí vegetariáni/vegani, na rostlinou stravu se snažíte přejít, a nebo jen obohatit Váš grilovací repertoár o ekologičtější varianty, z tohoto článku si určitě něco odnesete a každý veggie burger na našem seznamu oceníte.

Máme pro vás ne jeden, ne dva, ale rovnou pět receptů se zvyšující se úrovní obtížnosti a času potřebného na přípravu Vašeho veggie burgeru. S přístupem do bezobalového obchodu všechny varianty uvaříte jednoduše bezodpadově. Pokud ale ve svém okolí ještě žádný nemáte, minimálně tři z těchto receptů připravíte bez odpadu i při nákupu v supermarketu! Tak co, jste připraveni snížit svou uhlíkovou stopu a vychutnat si vynikající veggie burger? Jdeme na to!

Úroveň 1: Jednoduché portobello

portabella-burger-_MG_4573-1024x683

Ingredience:

  • 1 houba portobello
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř

Přesně tak, tohle je ten nejjednodušší burger, který kdy připravíte. Houbu portobello důkladně očistěte, potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Pak ji položte na rozpálený gril a grilujte cca 3-4 minuty na každé straně, nebo do změknutí.

A jak portobello burger podávat? Buď můžete vyzkoušet americkou klasiku: kečup, hořčici, list salátu a plátek rajčete v bílé burgerové housce, nebo, trochu experimentálněji, s grilovanou paprikou, pestem a rukolou.

Úroveň 2: Veggie burger s grilovanou zeleninou

Roasted-Veggie-Sandwich-680

Ingredience:

  • 2 plátky cukety
  • 2 plátky lilku
  • 1/červené papriky
  • Plátek červené cibule
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř
  • Tymián (případně další bylinky dle chuti)

Cuketa, lilek, paprika, cibule… to jsou ingredience, které dnes najdete na každé grilovačce, a my je dáme dohromady do burgeru. Cuketu, lilek a papriku předem naložte v oleji, soli pepři a tymiánu cca na hodinu. Poté je vyskládejte na gril společně s cibulí potřenou olejem a posypanou solí a grilujte do změknutí.

Zeleninu naskládejte do burgerové housky, servírováním s listem salátu a majonézou neuděláte chybu!

Úroveň 3: Dvojité portobello plněné sýrem

Ingredience:

  • 2 houby portobello
  • 30g sýra (pokud se Vám podaří sehnat, doporučujeme vyzkoušet i jeho rostlinné alternativy!)
  • Olivový olej
  • Směs bylinek (tymián, oregano, bazalka…)
  • Sůl, pepř

Portobello houby důkladně očistíme, potřeme olejem, osolíme a opepříme. Na grilu pečeme 3 minuty blánami dolů, a poté otočíme a obě naplníme strouhaným sýrem a posypeme bylinkami. Až houby změknou a sýr se rozteče, můžeme servírovat.

Obě půlky přiklopíme sýrem na sebe a podáváme v burgerové housce se salátem, pestem a rajčaty, či jinou oblohou.

Úroveň 4: Veggie burger z černých (ale i jiných) fazolí

blackbeanburgers7

Ingredience na 4 porce:

  • 250g černých fazolí (cca 140g v suchém stavu)
  • ¼ středně velké červené cibule
  • 3 stroužky česneku, nastrouhaného
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 80g strouhanky
  • 90g mouky
  • Sůl, pepř a chilli dle chuti

Buger z červených fazolí: můj osobní veggie burger favorit. Fazole rozmačkejte vidličkou či zpracujte v mixéru na pastu. Přidejte na drobnou nakrájenou cibuli, česnek, strouhanku, mouku koření a kukuřičný škrob předem smíchaný se lžicí vody. Výslednou směs nechte pro nejlepší výsledky alespoň hodinu odpočinout v lednici. Vytvarujte burgery a grilujte po 5-10 minut na každé straně.

Podávejte, jako by jste servírovali klasický hamburger: s kečupem, majonézou nebo hořčicí, salátem a rajčetem v burgerové housce. Jednoduše z nich můžete udělat i cheeseburgery!

Úroveň 5: Veggie burger z quinoy a červené čočky

Quinoa-White-Bean-Burger

Ingredience na 4 burgery:

  • 100g quinoy
  • 100g červené čočky
  • 1 lžička kari
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 75g mouky
  • 1 vejce NEBO 2 lžičky najemno namletého lněného semínka
  • Sůl a pepř

Quinou, čočku, kari a kmín zalijeme 400ml vody a vaříme do změknutí cca 15 minut, nebo dokud se voda nevypaří. Směs necháme po několik minut vychladnout. Pokud používáme lněné semínko, smícháme ho se 2 lžícemi vody, necháme 5 minut odstát a přidáme do směsi. Pokud používáme vejce, přidáme do směsi jej. Osolíme, opepříme a po částech vmícháme mouku (je možné, že jí budete potřebovat trochu míň, nebo trochu víc). Vytvarujeme burgery a grilujeme či pečeme.

Tento burger chutná skvěle v bulce s pestem, rajčetem a salátem, ale nebojte se zaexperimentovat i s jinými přílohami.

Tak který z těchto pěti receptů na vaší grilovačce vyzkoušíte? Dejte nám vědět v komentářích a sdílejte s námi Vaše oblíbené recepty!


 

Autor: Lucie Štěpánková

Zero waste cheesecake: bez plastu, bez mléka, bez lepku

Vítejte u dalšího nového receptu v naší sekci Zelené recepty do zero waste kuchyně! Dnes jsme si pro Vás připravili recept na ekologičtější variantu jednoho z mých oblíbených dezertů: cheesecaku. Spousta dortů a dezertů se dá jednoduše vyrobit bez odpadu. Pokud jste ale milovníci cheesecaku, tak to máte trochu složitější. Smetanový sýr, ze kterého se vyrábí, neseženete bez plastového obalu a pokud ho koupíte v kavárně, nebo cukrárně, pak tyto obaly byly pravděpodobně stejně použity. Proto jsme pro Vás dali dohromady tento recept na zero waste cheesecake, který si můžete udělat sami doma, bez plastových obalů i bez mléka (čímž snižujete Vaši spotřebu odpadu i skleníkových plynů – což je super!).

maxresdefault

Co se týče kuchyňského vybavení, ujistěte se, že máte k dispozici mixér, který si dokáže poradit s ořechy a dortovou nebo koláčovou formu. Všechny ingredience byste měli bez problému sehnat v bezobalovém obchodě, nebo i bez něj (pokud máte k dispozici prodejnu oříšků, kde Vám je dají do vlastního obalu). V tomto receptu měřím většinu ingrediencí na hrnky (jeden hrnek počítám jako 250ml).

Na korpus si připravte:
  • 1 hrnek vypeckovaných datlí
  • 2 hrnky mandlí
  • Špetku soli
NEBO (pokud se bojíte o motůrek vašeho mixéru a ve vašem bezobaláči seženete sušenky)
  • 200g sušenek
  • ¼ hrnku kokosového nebo řepkového oleje
Na náplň budete potřebovat:
  • 2 a ½ hrnku kešu
  • ½ hrnku bio medu nebo agávového sirupu
  • ¼ hrnku kokosového nebo řepkového oleje
  • ½ hrnku citronové šťávy
  • ¼ hrnku vody
  • Špetku soli

Kešu v misce zalijte vroucí vodou a nechte alespoň 3 hodiny změknout, jakmile budou nasáknuté a měkké, můžete začít připravovat korpus. Datlovo mandlový korpus vyrobíte tak, že tyto dvě ingredience společně se špetkou soli a případně lžící vody rozmixujete a směs zarovnáte na dně dortové formy. Pokud vyrábíte korpus ze sušenek, zavřete je do látkového pytlíku a rozbijte na drobky paličkou či válečkem, prášek pak smíchejte s olejem a zarovnejte na dně formy.

Pro přípravu náplně smícháme kešu, med/sirup, olej, citronovou šťávu, vodu a sůl v mixéru a mixujeme, dokud nevznikne krém. Pokud máte méně výkonný mixér, přidejte během mixování ještě trochu vody dle potřeby. Výsledný krém nalijte na korpus a nechte v lednici zatuhnout alespoň 6 hodin, ale ideálně přes noc. Zero waste cheesecake servírujte s čerstvým ovocem.


 

Autor: Lucie Štěpánková

Zelené recepty do zero waste kuchyně: veganské makarony se sýrem

V novém roce jsme se na náš blog rozhodli přidat novou sekci zelené recepty do bezodpadové kuchyně. Pokud tedy stejně jako my chcete omezit svou uhlíkovou stopu a jíst jídla, které spotřebovávají méně vody a plochy, pak je toto ta pravá sekce pro Vás. A na čem tyto informace o vlivu na životní prostředí zakládáme? Převážně na této studii provedené minulý rok na Oxfordské univerzitě.

A dnes začneme jedním z mých nejoblíbenějších receptů vůbec: veganské makarony se sýrem, ideální do chladných zimních dnů. My ale takzvaný americký „mac and cheese“ poupravíme tak, aby byl dobrý pro vaše zdraví i naše životní prostředí. Neočekávejte nízkokalorický recept, nebo minimum tuků a sacharidů. Na co se ale můžete těšit je zdaleka nejzdravější verze tohoto pokrmu s tuky i sacharidy z těch správných zdrojů. Základní recept navíc nezabere déle, než půl hodiny!

IMG_0957

K tomu ještě přidáme několik způsobů, jak si toto skvělé jídlo můžete vylepšit, další dvě varianty najdete pod základním receptem.

Proč budeme vařit vlastní rostlinnou alternativu sýra?

Asi Vás nepřekvapí, že sýr není úplně tou nejzdravější potravinou pod sluncem. Věděli jste ale, že ani pro naše životní prostředí není to pravé ořechové? Výroba 150g sýra vypustí do ovzduší bezmála 5kg skleníkových plynů (to je jako ujet v průměrném benzínovém autě 20km) a spotřebuje 1133 litrů vody (jako by jste se 2 hodiny a 20 minut sprchovali). Pro srovnání můžeme použít třeba jednu z nejběžnějších rostlinných ingrediencí: bramboru. Vypěstování 1kg brambor skleníkových plynů vyprodukuje 0,22kg (jako byste v průměrném benzínovém autě ujeli necelý kilometr). Ale ať jste se mezi všemi těmi čísly ztratili, nebo ne, a ať jste velkým fanouškem rostlinných jídel, nebo se s nimi poprvé setkáváte, proč nevyzkoušet tuto rostlinnou alternativu sýra a Vaší dnešní večeří pečovat o životní prostředí?

Na dvě porce si připravíme:

  • 200-250g těstovin v suchém stavu, nejlépe makarony, vrtulky nebo kolínka (V bezobalových obchodech často najdete kukuřičné těstoviny, které, dle mého gusta, do tohoto receptu sedí nejlépe. Můžete ale použít i obyčejné pšeničné, nebo bezlepkové.)
  • 200g brambor (cca jedna střední brambora).
  • 75g mrkve (cca jedna malá mrkev).
  • ¼ cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 40ml rostlinného oleje (doporučuji řepkový, ale cokoli seženete ve skle či bez obalu poslouží).
  • 60ml vody
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 15g lahůdkového droždí (Tato ingredience bohatá na bílkoviny a vitamín B je dostupná ve většině bezobalových obchodů a zdravých výživ. Našemu „sýru“ dodá správnou sýrovou chuť, pokud Vám tedy výsledný produkt připadá nedostatečně sýrový, zkuste přidat trochu více tohoto droždí.)
  • Špetka soli

Bramboru, mrkev a cibuli nakrájíme a vaříme do změknutí (pozor, aby opravdu i mrkev byla pěkně měkká). Mezi tím můžeme uvařit těstoviny. Brambory, mrkev a cibuli vložíme do mixéru, přidáme česnek, olej, vodu, citronovou šťávu, lahůdkové droždí a sůl a rozmixujeme, než se nám vytvoří krémová sýrová omáčka. Pokud máte slabší mixér, přidejte více vody. Ochutnejte a případně dosolte, nebo přidejte lahůdkové droždí. Smícháme s těstovinami a podáváme horké. Můžete posypat petrželkou, nebo jinými bylinkami.

Vylepšená varianta číslo 1: Zapečené veganské makarony se sýrem

IMG_0961

Na tuto variantu budeme potřebovat ještě:

  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 lžíci lahůdkového droždí
  • ½ lžičky papriky (ideálně uzené, ale sladká postačí)

Makarony se sýrem vložíme do zapékací misky, vedle si smícháme strouhanku, lahůdkové droždí a papriku a směsí posypeme. Pečeme 20 minut na 180 stupňů.

Vylepšená varianta číslo 2: Veganské makarony se sýrem po mexicku

IMG_0963-1024x683

Na tuto variantu si navíc připravíme:

  • Půl hrnku fazolí (černé nebo červené jsou nejlepší)
  • Čtvrt hrnku kukuřice
  • Chilli a koriandr dle chuti

Do výsledného „mac and cheese“ přidáme tyto čtyři ingredience a smícháme, jen s chilli buďte opatrní!


 

Autor: Lucie Štěpánková