Zelené recepty do zero waste kuchyně

 

Zpět na seznam kategorií

 

Vegetariánské grilování: 7 tipů, jak si pochutnat bez masa

Grilovačka s přáteli nebo rodinou k létu prostě patří. Jenže maso, především to hovězí, které bývá hlavní hvězdou grilovacího menu, má obrovskou uhlíkovou stopu. Co takhle letos vyzkoušet vegetariánské grilování? Možná vás překvapí, jak různorodé a chutné může být! 

Proč vyměnit maso za rostliny?

Než se pustíme na samotné vegetariánské recepty na gril, pojďme se podívat na důvody, proč do toho vlastně jít.

  • Produkce hovězího masa vytváří velké množství skleníkových plynů. Na 150 g masa se do ovzduší vypustí průměrně 15 kg skleníkových plynů. To je 150x více než se vyprodukuje na stejné množství fazolí! Luštěninový burger místo hovězího je tak pro životní prostředí mnohem lepší volbou. Více se o tomto tématu dozvíte v našem článku o potravinách a skleníkových plynech
  • Zdraví je další důvod, proč zvážit grilování bez masa. Hovězí, klobásky a další masové pochoutky na gril mají obecně vysoký obsah nasycených tuků a jejich konzumace je spojena s vysokým cholesterolem. 
  • Vyzkoušíte něco nového! Maso a klobásky jsou stará známá klasika, proto můžete být originální a překvapit své hosty něčím neobvyklým.

vegetarianske-grilovani-vegan-burger

Inspirace na veganské a vegetariánské grilování

Grilování pro vegetariány a vegany naštěstí není vůbec složité, naopak. Co tedy nakoupit a připravit na grilování bez masa? Tady je pár nápadů!

1. Zelenina 

Asi nic překvapivého, ale věřte, že i na grilované zelenině si pochutnáte. Zvlášť pokud si ji hezky křupavou namočíte do domácího dipu. S jakou zeleninou rozhodně nešlápnete vedle?

  • Cuketa
  • Lilek
  • Paprika
  • Klasy kukuřice 
  • Brambory (potřebují však před grilováním povařit)

2. Vegetariánské alternativy masa

Můžete je připravit úplně stejně jako maso, tedy namarinovat a šoupnout na gril. Nabídka těchto produktů v supermarketech je dnes docela široká, a tak si můžete vybírat a experimentovat s různými typy "masa", jako je:

  • Tofu
  • Tempeh
  • Seitan
  • Sójové maso (plátky, nudličky) 
  • Hotový vegan burger nebo klobásky

TIP: Na gril jsou super špízy s tofu a zeleninou! Jen nezapomeňte tofu předem namarinovat, případně koupit již ochucené nebo uzené (samotné bílé tofu je totiž bez chuti).

vegetarianske-grilovani-spizy

3. Sýry

Pro vegetariánské grilování jsou skvělou volbou, která potěší i zaryté milovníky masa. Na gril je oblíbený především sýr halloumi a hermelín. A pro vegany existují i rostlinné sýry na gril, třeba od značky Violife.

4. Domácí burger z luštěnin 

Pokud vám nevadí v kuchyni strávit víc času a neradi kupujete polotovary, burgerovou placku si můžete připravit sami z luštěnin - fazolí, cizrny, čočky… Máme pro vás 5 receptů na veggie burgery, které zvládne připravit každý!

5. Portobello žampiony  

Můžete jimi nahradit steak i burger. Houbu stačí očistit, potřít olejem, osolit, opepřit a můžete ji poslat na gril. Tam jí postačí pár minut z každé strany.

6. Marináda

Dobrá marináda je klíčem k úspěchu nejen vegetariánského grilování. Základní recept je jednoduchý: smíchejte olej s vašimi oblíbenými bylinkami a kořením. Pro výraznější chuť přidejte také sójovou omáčku, česnek nebo šťávu z citronu.

7. Dipy 

Co by to bylo za grilovačku bez dipů! Klasika kečup a hořčice asi nikdy nezklamou. Další stálice grilovaček, majonéza a tatarka, se pak dají sehnat i vegan verzi bez vajec nebo si je můžete snadno a levně připravit doma. A pokud chcete něco lehčího a zdravějšího, připravte si třeba domácí jogurtový dip s česnekem a bylinkami nebo hummus - ten se skvěle hodí ke grilované zelenině!

vegetarianske-grilovani-zelenina

Jak být ještě víc eko?

Kromě volby jídla je i několik dalších věcí, na které se můžete zaměřit, aby vaše letní grilování bylo k přírodě ještě šetrnější. 

  • Nepoužívejte jednorázové nádobí - talířky, příbory, kelímky, brčka...
  • Zbytky nevyhazujte - zabalte je hostům s sebou do znovupoužitelné krabičky nebo si je nechte na druhý den.
  • Vyhněte se alobalu - při vysoké teplotě se z něj uvolňují zdraví škodlivé látky. A samotná výroba hliníku zatěžuje životní prostředí.
  • Ekologické čištění grilu - návod jak na to najdete tady.

Tak dobrou chuť a ať se vám grilovačka vydaří! :-)

 

________________________________________________________________________________

Autor: Markéta Žůrková

Jakožto milovnice přírody a zvířat se snažím chovat k naší planetě co nejohleduplněji – jíst rostlinnou stravu, omezovat plastový odpad a upřednostňovat nákup oblečení z druhé ruky před fast fashion řetězci. A protože ráda píšu, moc mě těší, že můžu prostřednictvím článků tady na blogu Zero Waste Life sdílet zajímavé informace ze světa zero waste a udržitelnosti.